onsdag, december 08, 2010

August den 8 december 2010. Åtta månader och 9 dagar.

Namn: August Herman Olle Strömberg
Födelsedatum: 2010-03-30
Ålder: 8 månader och 9 dagar
Födelsevikt: 4395 gram
Vikt nu: 10 kg och 420 gram (den 3/11)
Födelselängd: 53 cm
Längd nu: 75 cm (3/11)
Huvudomfång födelse: 38 cm
Huvud nu: 49,5 cm
Storlek på kläder: 74 cl(börjar bli för smått) och 80, 86 cl
Bröst eller flaska: Vanlig mat och välling, ingen amning sedan en månad tillbaka cirka.
Mängd mat/mål: Se nedan.
Hårfärg: Rödbrunt. Mohikanfrisyren håller i sig, tjockare på mitten av hjässan, som en liten tuppkam kanske…
Ögonfärg: Mörkt gråblå.

Matintervall: Cirka var tredje timme dag och kväll, sover numera i stort sett hela nätterna.

Fast föda: Äter havregrynsgröt med blåbär eller katrinplommon till frukost, vanlig barnmat på burk och fruktpuré som efterrätt till lunch och kvällsmat, välling som mellanmål och en vällingflaska på kvällen innan läggdags. Någon enstaka natt eller übertidig morgon blir det en extra vällingflaska.

Sovtider på natten: Tycker att det ändrar sig hela tiden, ibland är det tidigare kvällar, somnar vid 19.30 ca och kan sova till ca 07.00 på morgonen. Sista tiden har det istället varit senare kvällar och tidigare morgnar… Fast då brukar vi ta igen oss med lite sovmorgon efter en tidig välling till frukost, kanske därför kvällen blir senare istället förstås…

Sovtider på dagen: En bra dag sover August minst en timme på förmiddagen efter frukosten eller första mellanmålet, plus en lite kortare tupplur på eftermiddagen efter lunch. Ibland blir det tvärtom, kortare lur på fm och längre sovstund på em. Dagsformen och ev. aktiviteter påverkar såklart sömnen också.

Favoritlek/aktivitet: Kryper numera precis i den riktning han önskar, inget mer ofrivilligt baklängeskryp här inte! ;-) Krypstilen har väl förfinats längs vägen kan man säga, från lite mer av en ”fjärilslarv” med magen i golvet till lite mer av klassisk krypning.

Kryper med blixtens hastighet fram till allt som inte är barnvänligt såklart, favoriten är sladdar av alla de slag och elutag givetvis. Även klämkäcka (hihi) byrålådor är intressanta och så favoriten framför andra; tv-dosan! :-)

Och det allra senaste är att stå upp, han ställer sig med stöd av soffbordet, stolar och annat i lämplig höjd. Ofta slutar det med att han trillar ganska handlöst och slår i sitt stackars huvud med rejäla bulor som följd. Jag försöker lägga ut kuddar runt omkring men det hjälper nog bara hälften av alla gånger han faller. Några enstaka gånger har han tagit sig ner på knä och sedan tillbaka till krypställning eller sittande men som sagt, den handlösa varianten är tyvärr vanligast…

Favoritleksak: Tv-dosan! :- ) Alla dvd-fodral i tv-bänken, precis lagom ”röjhöjd” för August. Leker också mycket med små lock till barnmatburkarna, även stora grytlock kan vara kul. Har gillat en orange plastspade (egentligen en sån där utomhusleksak till sandlådan) extra mycket de sista dagarna. Gillar också en leksak som spelar och sjunger för honom när han rör vid den, åtminstone korta stunder.

Skrattar åt: Asgarvade häromveckan när hans storasyster härmade en hund, skrattade så han kiknade nästan, jättegulligt! Annars skrattar han och ler stort när han lyckas med olika små upptåg, t.ex. rycka ut sladden till adventsstjärnan ur kontakten, få tag på tv-dosan från soffbordet, osv. Skrattar när man killar honom på sidan av magen, hihi!

Pratar om: Har börjat prata mer, bababa, mamamam, papapap, vamavam är några av de ljud/ord han format på sistone.

Lärt sig nyligen: Känns som om han varit i ett riktigt utvecklingssprång hela sjunde månaden och att han lärt sig massor, både i talet, alla nya ljud, att han kan krypa framåt, att han kan stå upp nu, ja, vad mer kan hända på en månad?

Övrigt roligt: För en vecka sedan, i fredags, såg jag hans tänder i underkäken titta fram. Äntligen, som han har kämpat med dregel och saliv överallt, smärtsamt verkar det vara också. Det är en eller två små rakbladsvassa sylar som tittat upp, de behöver växa lite till men de har åtminstone brutit igenom nu.

En liten bildkavalkad från den senaste månaden, observera bulan på de sista bilderna, resultatet av "jag kan stå själv...i alla fall i trettio sekunder..."...

1 kommentar:

Frida sa...

Hoppas att vi hinner med att träffas i jul!
(Undrar om Alvar kommer att känna igen August...)