söndag, oktober 24, 2010

August den 24 oktober 2010. Sju månader om 6 dagar.

Namn: August Herman Olle Strömberg
Födelsedatum: 2010-03-30
Ålder: 6 månader och 24 dagar
Födelsevikt: 4395 gram
Vikt nu: 9465 gram (den 13/10)
Födelselängd: 53 cm
Längd nu: 73,5 cm (13/10)
Huvudomfång födelse: 38 cm
Huvud nu: 49 cm
Storlek på kläder: 74 cl och 80 cl
Bröst eller flaska: Både och, men stödammar mest, vanlig barnmat och välling är det som mättar bäst nu.
Mängd mat/mål: Se nedan.
Hårfärg: Rödbrunt. Har mörknat lite och blivit tjockare mitt uppe på huvudet medan sidorna är glesa. :-)
Ögonfärg: Mörkt gråblå.

Matintervall: Cirka var tredje timme dag och kväll, lite längre intervall nattetid.

Fast föda: Äter havregrynsgröt med blåbär eller katrinplommon till frukost, vanlig barnmat på burk och fruktpuré som efterrätt till lunch och kvällsmat, ammar som mellanmål och äter minst en vällingflaska på kvällen. Fortfarande amning nattetid.

Sovtider på natten: Somnar efter kvällsvälling någon gång efter 19.00 på kvällen, ofta lite senare. Vaknar igen och vill antingen amma eller ha mer välling efter ett par timmar. Sover till kl 05.00 ca och brukar vara rätt pigg då, amma lite och sedan somna om till kl. 07.00.

Sovtider på dagen: Har blivit mer morgonpigg, synd att inte jag också blivit det… En bra dag sover August minst en timme på förmiddagen efter frukosten eller första mellanmålet, plus en lite kortare tupplur på eftermiddagen efter lunch.

Favoritlek/aktivitet: Ligga på golvet och vända till mage och sedan försöka ta sig runt i rummet på olika sätt, han kan fortfarande inte krypa framåt men tar sig snabbt bakåt och i cirklar i rummet. Han vill gärna ha ett bordsben eller stolsben mellan fötterna, ofta med följden att han fastnar där och sedan blir missnöjd efter en stund. Han är en mästare på att krypa baklänges in under fåtöljer och senast igår, under en säng. ;-)

Han smakar på allt han kommer över längs vägen och dregglar små snigelspår överallt där han drar fram. Projekt ”barnsäkra överallt” borde vara i full gång men vi är inte riktigt klara med det ännu. Panelgardinerna närmast tv:n har däremot fått ryka, planerar nu att sy eller köpa mer barnvänliga gardiner. :-)

Favoritleksak: Har börjat uppskatta vanliga leksaker lite mer nu, bland annat en mojäng från Ikea som var doppresent från storasyster med mamma, den består av metalltrådar där det är påträdda träklossar som man kan plocka med. Den är färgglad och fin och han vill gärna smaka på den! :-) Får se om jag kan få till en bild…

Annars tuggar han vidare på sina nappar, små mjuka skallror och när han hälsar på hos farmor är det pappas gamla leksaker som gäller, bland annat en grön pipleksak med extra goda öron! :-)

Skrattar åt: Skrattar ofta mest när jag skrattar eller någon annan skrattar men ler mycket och lyser upp vår tillvaro med söta leenden. Ikväll skrattade han när J lekte titt-ut med honom, tror det var första gången han verkligen fattade att det är kul! :-)

Pratar om: Pratar en hel del, på sitt sätt, ryter i bestämt och argt om han inte får behålla nyfunna ”leksaker” och har fortsatt med belåtna glädjetjut när livet är bra! Gör också sina ”darth vader”-läten med hes, darrande stämma. ;-)

Lärt sig nyligen: (August sitter ganska hyfsat nu men inte helt utan stöd, han behöver kunna hålla i sig i något eller någon eller ha lite stöd bakom ryggen.)
OBS! Nu märker man hur fort utvecklingen går, meningen inom parentes skrev jag i fredags, när jag började på det här blogginlägget, det tar ju lite tid att bli klar med en text nuförtiden. Men sedan i fredags har August blivit en riktig hejare på att sitta mer eller mindre utan stöd, har dock lagt ut lite kuddar runt honom för lindra lite när han tappar balansen och trillar handlöst.

Han kan också vända tillbaka från rygg till mage men det låter oftast ganska brutalt när bakhuvudet dunsar i golvet, som tur är verkar det sällan bekomma honom själv speciellt mycket.

Övrigt roligt: August är ganska lätt att ha med sig när vi ska iväg någonstans, nu senast på tågresan tur och retur Nybro-Lund. Har nyligen börjat äta välling, vägrade ta nappflaskan fram till för två veckor sedan, nu däremot kan han inte få nog av sin välling. Han kan till och med hålla flaskan själv, väldigt sött!







3 kommentarer:

Frida sa...

Oj, oj stora killen! Tiden flyger verkligen fram!!

Anonym sa...

så söt han är. hälsningar julias mormor

Anonym sa...

Jag är verkligen glad att du har en blogg, jorden blir faktiskt en lite vackrare plats där du finns.

Hälsnignar en gammal vän