måndag, maj 29, 2006

yummie, eller kanske inte...

Köpte en burk med karameller på Kvantum idag. Salta banankarameller, det låter gott eller hur? Lite som filidutter föreställde jag mig och mycket riktigt de var goda. Men som det dumma nöt jag är kunde jag inte låta bli att läsa på innehållsförteckningen och vad hittade jag där, om inte det förtjusande ordet: "ammoniumklorid".
Detta lät spännande tyckte jag och eftersom jag ändå satt vid datorn passade jag på att göra en googlesökning på ovan nämnda ord. Här kommer några smaskiga utdrag ur texten om ammoniumklorid, för de som vill läsa mera hänvisar jag till denna länk.

Ammoniumklorid kan påträffas sublimerat i håligheter i marken runt vulkaner. Industriellt kan saltet framställas direkt ur ammoniak och saltsyra men det är oftast inte ekonomiskt det mest fördelaktiga.

Huvudsaklig världsproducent är Japan som 1993 framställde 220 000 ton, merparten som biprodukt. Det mesta används som konstgödning av ris för hemmabruk och export.

Ammoniumklorid smakar salt och är lite kylande. Detta gör att det används till livsmedel, framförallt är det omtyckt i godis. Salt av denna renhet används också i läkemedel eftersom ämnet anses slemlösande.

Jaja, det här kommer ändå inte att stoppa mig från att knapra i mig mina godisar, slemlösande kanske inte är så dumt, jag är fortfarande lite förkyld... ;-)

4 kommentarer:

Anonym sa...

salta banakarameller? jag är ledsen men det lät verkligen inte gott, du får behålla ditt amoniumklorid för dig själv! :-D

Carina sa...

Ja du, man ska nog inte alltid veta vad det är man stoppar i sig...

Läste häromdagen att det är ett ämne i tandkräm, triklosan, som "är ett miljögift som återfinns i fiskar och andra vattenlevande organismer. Reningsverken kan inte ta hand om det." Låter bra va?

sarachella sa...

Jag älskar filidutter! Med eller utan amoniumklorid....

Frida sa...

Man ska inte läsa på innehållsförteckningen på godis, bara att fortsätta att smaska i sig!